Dr. Mate Miloš

Pjeskarenje zuba je jedna od metoda profesionalnog čišćenja zuba. Mnogi misle kako je riječ samo o estetskoj potrebi, no to je sasvim pogrešno. Naime, profesionalno čišćenje te pjeskarenje zubi su vrlo važni jer uz redovitu i pravilnu oralnu higijenu pomažu sačuvati zdravlje vaših zubi i produžiti im životni vijek. Pjeskarenjem se odstranjuju mekane bjelkaste naslage na zubima (plak), pigmentacije nastale od konzumiranja kave, crnog vina, cigareta te drugih tamnih pića i jela. Postupkom pjeskarenja doprinosimo smanjenu pojave upale zubnog mesa, sprječavamo nastanak parodontoze i karijesa.

U ustima se neprestano stvara sloj zubnog plaka ili mekanih zubnih naslaga, a koji ponekad nije moguće ukloniti četkanjem – naročito na manje dostupnim dijelovima u usnoj šupljini. Također, kod nekih osoba se, ovisno o slini, zubni plak puno brže i lakše stvara. Ako se ne ukloni, postaje prijetnja zdravlju zuba i desni.

Razlika između plaka i zubnog kamenca

Kao što smo spomenuli, zubni plak se neprestano taloži na zubima, a riječ je o bezbojnim naslagama bakterija na površini zuba.

Naslage na zubima se počinju stvarati četiri do 12 sati nakon pranja zubi pa je to također još jedan od razloga zašto se preporučuje zube prati dva puta dnevno. Kada se na zubima stvori plak, puno lakše će se na caklini zadržavati nečistoće, ali i stvarati kamenac.

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Isto kao i kod plaka, stvaranje kamenac na zubima ovisi od osobe do osobe.

Tehnike čišćenje zubnog plaka i kamenca

Stvaranje zubnog kamenca i plaka nažalost nije moguće spriječiti, ali redovitom oralnom higijenom, stomatološkim pregledima i tehnikama profesionalnog čišćenja može se utjecati na smanjenje naslaga i samim time njihovo sporije nastajanje.

Osim klasičnog čišćenja zubi, a koje uključuje uklanjanje svih naslaga na zubima kao što su kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja, postoji i tzv. pjeskarenje zubi. Tretman se tako naziva jer se zubi čiste prahom natrijeva karbonata. Taj prah se pod mlazom vode i zraka prislanja uz zube te tako sa zubne cakline uklanja zubni plak i pigmentacije koje se ne mogu odstraniti pravilnim četkanjem.

S druge strane, tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zubi. Nakon odstranjivanja zubnog kamenca važno je ispolirati zube kako bi površina bila glatka i samim time manje podložna za stvaranje kamenca.

Bez obzira na tehniku, čišćenje zubnih naslaga se obično izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana se može javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba te se u tom slučaju primjenjuje anestetik.

Kome se preporučuje pjeskarenje zubi

Osim što pjeskarenje uklanja vidljive naslage te povećava sjaj zubi, uklonit će i pigmentacije nastale zbog konzumiranja kave, crnog vina, cigareta te drugih tamnih pića i jela. Zbog toga se preporučuje pušačima, osobama kod kojih se vrlo lako nakuplja plak, ali i osobama koje nose ortodontske aparate. Pjeskarenje je vrsta preventivnog tretmana kod osoba koje imaju predispozicije za razvoj parodontitisa. Najbolje vrijeme za pjeskarenje zubi je jednom svakih šest mjeseci. Postupkom pjeskarenja doprinijet će se smanjenu pojave upale zubnog mesa, sprječiti nastanak parodontoze i karijesa.

Prednosti pjeskarenja:

  • Glatki i blistavi zubi
  • Efekt izbijeljenih zuba
  • Uklanjanje i najtvrdokornijih nečistoća
  • Znatno manje nakupljanje nečistoća na zube nakon tretmana

U našoj ordinaciji koristimo isključivo vrhunske materijale i opremu te nastojimo slijediti trendove moderne stomatologije. Iz tog razloga koristimo novi model pjeskare KAVO PROPHYFLEX 4, vrhunske NJEMAČKE tvrtke. Sama pjeskara pod pritiskom izbacuje vodu u kombinaciji sa sitnim česticama natrijeva bikarbonata i tako čisti površinu zuba od plaka i pigmentacija.

Mate Miloš, dr.med.dent.

Ordinacija dentalne medicine dr. Mate Miloš

 

Dr. Mate Miloš ima višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici, naročito u izradi zubnih krunica i ljuskica te se redovito dodatno obrazuje u zemlji i inozemstvu.