Parodontologija

Crvenilo, otekline i krvarenje desni

Kontaktirajte nas što prije

Parodontologija je odgovorna za održavanje zdravlja zubnog mesa i tkiva koja okružuju zube, zbog čega su parodontološki postupci jedan od temelja svakog liječenja. Uspjeh mnogih stomatoloških tretmana kao što su ortodoncija, implantologija i protetika ovisi o zdravlju zubnog mesa.

Parodontne bolesti su gingivitis i parodontitis.

Gingivitis je najblaži oblik parodontne bolesti. Uzrokuje crvenilo, otekline i krvarenje desni. U ovoj fazi obično su neugodnosti blage ili nepostojeće. Ako gingivitis nije adekvatno tretiran, može se razviti u parodontitis. Tijekom vremena plak se može širiti ispod linije desni. Toksini koji proizvode bakterije iz plaka iritiraju desni te stimuliraju kroničnu upalu. Desni se odvajaju od zuba prilikom čega stvaraju džepove u kojima nastaju infekcije. Kako bolest napreduje, džepovi se produbljuju te uništavaju sve veći dio tkiva. Ovaj destruktivni proces često ima vrlo blage simptome te s vremenom zubi mogu postati klimavi i mora ih se izvaditi. Liječenje parodontne bolesti počinje određivanjem uznapredovalosti mjerenjem i rendgenskom dijagnostikom.

Koji simptomi upućuju na parodontitis?

  1. krvarenje iz desni
  2. otok desni, crvenilo i bol
  3. povlačenje desni
  4. sekret i gnoj iz parodontnog džepa
  5. promjena položaja zubi, povećani međuzubni prostori
  6. pomičnost zubi
  7. gubitak zubi

Zahvati koje izvodimo u našoj ordinaciji su nekirurško parodontološko liječenje, parodontološka plastična kirurgija, gingivektomija i gingivoplastika.

Imate neke od navedenih simptoma?