Dr. Mate Miloš

Odstranjivanje zubnog karijesa

Zubni karijes jedna je od najpoznatijih bolesti zuba današnjice. Često ga ljudi prepoznaju prema crnoj ili smeđoj promjeni boje zuba međutim može biti sivkasta ili kredasto bijela. Prije svega, važno je postaviti dobru dijagnozu jer nije svaka promjena boje zuba karijes. Isto tako, često se karijes krije iza naizgled nepromjenjene površine zuba što možemo utvrditi kliničkim pregledom i RTG snimkama.

„Upala živca“ – pulpne komore

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem bolesne pulpe. Zubna pulpa je meko tkivo koje sadrži živčana vlakna i krvne žile. Nju okružuje unutarnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba. Napredovanjem karijesa kroz caklinu i dentin dolazi do upale pulpe, što se naziva pulpitis.

Upalu pulpe prate simptomi kao što su bol i jaka osjetljivost na toplo ili hladno. Pulpa može biti osjetljiva i ako je samo iritirana dubokim karijesom koji ju još nije zahvatio. Vaš stomatolog može procijeniti u kakvom je stanju zub te ako je zahvaćena pulpa, potreban je endodontski zahvat.

Kao posljedica neliječenog živca može se razviti periapikalni proces – granulom. Nakon odumiranja živca dolazi do porasta broja i vrsta mikroorganizama unutar kanala s oslobađanjem bakterijskih toksina i posrednika upale u područje oko vrška zuba. Pokreće se upalna reakcija u tkivu oko korijena, što dovodi do nastanka mase koja se polako povećava i dovodi do gubitka okolne kosti.

endodoncija

Endodontski zahvat

Prije samog zahvata potrebno je napraviti rtg snimku koja nam daje predodžbu budućeg zahvata a kod iznimno zahtjevnih slučajeva koristimo i CBCT dijagnostiku. 

Sam zahvat, nakon apliciranja lokalnog anestetika, se provodi u suhim uvjetima upotrebom koferdama koji izolira zub i sprječava ulazak bakterija iz usne šupljine. 

Inficirani živac se vadi strojnim iglicama uz prethodno određivanje duljine korijenskog kanala. U našoj ordinaciji radimo isključivo sa Premium brendovima (Sybron Endo, Coltene Micro-Mega). Nakon ultrazvučnog ispiranja kanala sa dezinfekcijskim tekućinama i sušenjem obrađenih korijenskih kanala pristupamo punjenju  istih sa gutaperkom – umjetnim materijalom koji ima izvrsno brtvljenje te završnoj restauraciji kompozitnim materijalom ili zubnom krunicom, ovisno o količini oštećenog tvrdog tkiva zuba.

Mate Miloš, dr.med.dent.

Ordinacija dentalne medicine dr. Mate Miloš

 

Dr. Mate Miloš ima višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici, naročito u izradi zubnih krunica i ljuskica te se redovito dodatno obrazuje u zemlji i inozemstvu.