Dr. Mate Miloš

Estetska stomatologija je interdisciplinarna grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja dentalne medicine, a podrazumijeva oralnu rehabilitaciju  koja maksimalno zadovoljava estetske zahtjeve pacijenata.

U današnjem modernom i užurbanom svijetu svi žele blistavi hollywoodski osmijeh, a on se najčešće postiže postavljanjem keramičkih ljuskica; u zapadnim zemljama poznatim kao veneers.

Zubi oštećeni karijesom, traumom ili abrazijom, pigmentacijama koje nije moguće riješiti izbjeljivanjem, razmak između zubi kao i blage rotacije zubi mogu umanjiti samopouzdanje pojedinca.

Zubne ljuskice su brzo i trajno rješenje koje dolazi iz suvremene estetske stomatologije.

Što su to zubne ljuskice?

Zubne ljuskice se ubrajaju u najmanje invazivne protetske nadomjestke  jer je za njihovo postavljanje potrebno minimalno brušenje prednje površine zuba, samo do 0,5 milimetara, ovisno o stanju zuba.

Materijal od kojih se izrađuju je staklokeramika jer je ona najsličnija caklini prirodnog zuba. U dentalnom laboratoriju ljuskica se individualno oblikuje i boja prema željama pacijenta.

Prednost keramike je što ona ne upija boju pića i hrane koja se konzumira tako da je njezina boja konstantna kroz cijeli vijek trajanja ljuskice.

Osim keramičkih postoje i kompozitne ljuskice koje su manje trajne te se troše i s vremenom mijenjaju boju ali su zato i povoljnije.

Jesam li kandidat za zubne ljuskice?

Idealan kandidat za postavljanje zubnih ljuskica je osoba koja želi ispraviti neki od estetskih problema te ima zdrave i ne previše oštećene zube. Pacijent koji ima zdrave neliječene zube, zdravo zubno meso može ispraviti otkrhnuti zub, razliku u nijansama, ujednačiti različite duljine zubi ili nepravilan položaj.

Najčešće se zahvat izvodi na gornjih prednjih 6 zubi, od očnjaka do očnjaka, tzv.social six.

Ljuskice se neće moći postaviti kod težih oštećenja od karijesa, velikih kompozitnih ispuna, zubi koji su endodontski liječeni kao i kod zubi koji su izrazito promijenili boju. U tim slučajevima se rade zubne krunice koje prekrivaju cijelu površinu zuba. Također, ako nepravilan položaj zubi onemogućuje normalno funkcioniranje žvačnog aparata tada je rješenje u ortodonciji a tek potom u estetskoj korekciji ljuskicama.

Kako do ljuskica?

U prvoj posjeti kod stomatologa se radi inicijalni pregled, klinička fotografija i uzimanje preliminarnih otisaka za wax up i mock up s kojima možemo pacijentu pri sljedećoj posjeti pokazati direktno u ustima kako bi izgledao gotov protetski nadomjestak. Na taj način usuglašavamo želje pacijenta i mogućnosti tehničara pri izradi ljuskica. Sve češće se radi Digital Smile Design gdje na fotografiji digitalno prezentiramo kako bi izgledao budući rad.

Nakon toga slijedi brušenje zubi uz lokalnu anesteziju, tako da je sam postupak bezbolan, i otiskivanje. U sljedeća 2 dolaska se napravi proba i definitivno cementiranje ljuskica. Za vrijeme izrade ljuskica (7-10 dana) pacijent dobiva provizorne(zamjenske) ljuskice.

U slučajevima škripanja zubi potrebno je napraviti udlagu jer konstantno trenje može oslabiti zub koji spaja cement i ljuskicu zuba.

Ljuskice se održavaju, kao i zubi, mekanom zubnom četkicom te koncem ili dentalnim tušem.

Prosječno trajanje zubnih ljuskica je između pet i deset godina, no vrlo često traju i duže uz redovite kontrole kod svog stomatologa.

Ljuskice mogu predstaviti pravo ulaganje, ovisno o broju ljuskica i materijalu koji pacijent želi ugraditi. No, ulaganje u sebe i vlastito samopouzdanje višestruko se isplati.

Mate Miloš, dr.med.dent.

Ordinacija dentalne medicine dr. Mate Miloš

 

Dr. Mate Miloš ima višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici, naročito u izradi zubnih krunica i ljuskica te se redovito dodatno obrazuje u zemlji i inozemstvu.